eSocialWork

sociaal gaat digitaalHome / PWO Sociale media netwerken

PWO Sociale media netwerken


PWO Sociale media netwerken

ONS ONDERZOEKSTEAM HEEFT JOUW HULP NODIG! sociale media

Gebruik jij sociale media om met anderen te kunnen communiceren? Wij, onderzoekers verbonden aan de  universiteit van Leuven, hebben jouw hulp nodig!

 

Wij nodigen jou (en indien je dit wenst ook je begeleider) uit voor een onderzoek en vorming over sociale media.

Het doel van ons project is versterking van je netwerk. Samen bekijken we hoe je sociale media wil gebruiken, wat je als moeilijk ervaart en wat nog beter kan!

Hiernaast ontwerpen we samen een hulpmiddel om andere mensen te helpen met hun sociale mediagebruik.

Tijdens een eerste sessie in januari geven we meer informatie. We polsen ook al eens naar jouw mediagebruik. Wij bieden jou gratis:

 

Een toegankelijke, leuke leeromgeving

Een cursus mediawijsheid

Een lekker hapje en drankje, een lunch

Een ontmoetingsmoment

De mogelijkheid om anderen te helpen via een onderzoek

 

VOOR WIE?

Personen die mobiele ambulante ondersteuning krijgen (en eventueel hun begeleiders), die online gaan om via sociale media met anderen te kunnen communiceren.

WANNEER?

Een volledig traject bestaat uit 5 sessies:

Twee sessies waarin we polsen naar jouw media-ervaring: 11 januari; 26 januari

Drie vervolgsessies waarin we samen zoeken naar oplossingen: 6 februari; 21 februari; 6 maart

De sessies duren telkens maximum 3 uur. De eerste sessie zal doorgaan op 11 januari in de namiddag. Er wordt een lunch voorzien om 13u. De sessie zelf zal doorgaan van 14u tot 17u.

 

WAAR? Alle sessies gaan door in Leuven op wandelafstand van het station!

We spreken af aan de hoofdingang van het stationsgebouw (ticketbalies). Hier zal iemand je opwachten met een affiche met de tekst  ‘Onderzoek sociale media’. De opeenvolgende sessies gaan door in het Vlaams Administratief Centrum, Diestsespoort 6, Leuven. Voor meer info over de locatie, volg deze link: http://bit.Ly/locatiecursus

 

Vlaams Administratief Centrum Leuven

Interesse? Zin om ons te helpen? Vragen? Wil je graag deelnemen aan ons onderzoek, maar liever niet in groep en op een ander moment of dichter bij jou in de buurt?

 

 

Hoogachtend,

Jori De Coster,

Tom Vandries,

Davy Nijs

 

 

 

 

Korte samenvatting doelstelling

Sociale inclusie is een belangrijke doelstelling voor personen met een beperking (UN Convention on the Rights of Persons with Disabilities). Er is ruime onderzoeksevidentie dat sociale relaties en het ervaren van steun uit het sociaal netwerk bij de belangrijkste determinanten zijn van kwaliteit van leven en de gezondheid (Berkman & Glass, 2000; Buntinx & Schalock, 2010). Vanuit het werkveld en Vlaamse beleid (Perspectief 2020, zie oa Vandeurzen, 2010 en 2013) triggert dit initiatieven gericht op het activeren/onderhouden/versterken van het netwerk van personen met een beperking. Want het blijken precies de netwerken van personen met de grootste ondersteuningsnoden die in omvang beperkt en zeer kwetsbaar zijn (Bigby, 2008; Forrester-Jones et al., 2006; Lippold & Burns, 2009; Milner & Kelly, 2009; Solish, Perry & Minnes, 2010; Spiesschaert, 2005; Van Asselt-Goverts et al., 2013). Steyaert (2012) stelt op basis van divers onderzoek zelfs dat zorgbehoefte leidt tot verschraling van het sociale netwerk.

In dit project geven we personen met een beperking (PmB) een stem om nieuwe methodische manieren te beschrijven om via bestaande sociale media aan de slag te gaan in het kader van ondersteunende netwerken. Deze scenario’s worden uitgewerkt en vervolgens geëvalueerd op hun meerwaarde voor PmB en hun netwerk. Als doelgroep focussen we op personen met een beperking. Het onderzoeksopzet is participatief design, met een actieve rol voor PmB in elke fase van het project.

Het resultaat is een methodiek voor het inzetten van sociale media als tools voor het bouwen aan/versterken van een ondersteunend netwerk bij personen met een beperking. De methodiek wordt ontwikkeld en iteratief getest in samenwerking met PmB in betrokken professionele organisaties. De methodiek zal minstens 3 uitgewerkte scenario’s voor het inzetten van sociale media voor netwerkontwikkeling bevatten, aangevuld met evaluatiecriteria voor de ervaren ondersteuning vanuit het netwerk. Inspirerend materiaal wordt gebundeld in een richtlijn voor implementatie, die beschikbaar wordt voor het ruime werkveld. Op die manier kunnen werkzame elementen (toekomstige) zorg- en welzijnswerkers én personen met een beperking en hun context inspireren bij het vormgeven van ondersteunende netwerken.

 

Contactpersonen:

Tom Vandries tom.vandriesatucll.be
Jori De Coster jori.decosteratucll.be
Davy Nijs davy.nijsatucll.be