eSocialWork

sociaal gaat digitaalHome / Online Gokken

Online Gokken


Online Gokken

Preventie en vroeginterventie bij (online) gokken van jongeren

Subsidieverstrekker: Nationale Loterij, oproep Verantwoord Spel 2015-2016

Mobiel internetgebruik geeft iedereen een nieuw aanbod aan goktoepassingen die wegens de onzichtbaarheid ontsnappen aan mediatie (‘verborgen’ gokken). Gezien mobiel internetgebruik vooral invloed heeft op jongeren worden zij aan nieuwe risico’s blootgesteld.

Ondanks een wettelijk verbod hebben jongeren makkelijk (verborgen) toegang tot online goktoepassingen en komen zij dus ook in de verleiding. Gezien de op zeer korte tijd exponentiële toename van mobiel internetgebruik bij jongeren stellen we de hypothese dat het huidige aanbod aan preventieve en opvoedingsondersteunende middelen niet inspeelt op dit veranderend gedrag.. Daarom zullen we in een eerste fase van ons onderzoek dit veranderd gedrag in kaart brengen.

Vervolgens spiegelen we de huidige preventieve en opvoedingsondersteunende middelen aan dit veranderd gedrag, op basis van wat theorie en praktijk voorspelt als goede praktijken.

Eindproduct van dit proces dienen duidelijke adviezen te zijn naar stakeholders die betrokken zijn bij de preventie, opvoedingsondersteuning en vroeginterventie rond (online) gokken. De handvatten moeten voldoende zijn om het ‘verborgen’ gokken een plaats te geven in (bestaand aanbod van) interventies en om beter in te spelen om de noden van de jongeren.

Rapportage

Download hier ‘Gokgedrag van jongeren in België. Factsheet van een studie naar prevalentie, preventie en vroeginterventie’.

Auteurs: Stijn Custers, Kristien Coteur, Huub Boonen

 

In de pers

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/12/14/steeds-meer-jongeren-tussen-12-en-18-jaar-oud-gokken/

https://www.tvl.be/nieuws/meer-dan-helft-van-middelbare-scholieren-heeft-al-eens-gokje-gewaagd-1-op-3-gokt-online-53153